İstanbul'da Hayat
Yurtlarfiyatlar.com özel yurtlar ve yurt fiyatları konusunda yıllık ortalama 5 milyonun üzerinde sayfa gösterimi trafiği ile her yıl 2 milyon öğrenciye hizmet veren sektör lideri firmadır.
İstanbul'da üniversite okuyacak öğrencilere barınma konusunda rehberlik etmesi için bu yazıyı paylaşıyoruz.
Faydalı olması dileklerimizle.
İstanbul'da Üniversite Öğrencisi Olmak
Değerli öğrencimiz, saygıdeğer velimiz hoş geldiniz. İstanbul'da üniversiteyi kazandınız, hayırlı olsun.
Şimdi sıra geldi barınmaya. Öğrenci yurdu mu, ev mi seçmelisiniz? Bunu düşündünüz ve ilk yıl için yurtta kalmanın mantıklı olacağına karar verdiniz. Kararınızı doğru vermiş olma olasılığınız çok yüksek. Biz de vaktiyle aynı soruyla karşılaştık ve ilk yıl yurtta kalmayı tercih ettik. Memnun da kaldık. Şu an olsa sektörel tecrübemizi de katarak yine aynı kararı vereceğimizi ifade edelim. İkinci yıl eve çıkmak mantıklı mı derseniz o ayrı bir konu olur. Sonraki yıllarınız için önerebiliriz. :)
"Yurt mu, öğrenci evi mi" konusu detaylı incelenmesi gereken bir konudur. Bu konuyla ilgili fikrimizi kısaca belirterek asıl konumuza dönüyoruz.
İstanbul Yurtları
İstanbul'da birlikte çalıştığımız 100'den fazla kız ve erkek öğrenci yurdu bulunuyor. Bu listeye sayfa içerisinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilçeye semte ya da üniversite kampüsünüze göre yurtlara ulaşabilirsiniz.
Bize en çok gelen sorular arasında "İstanbul'da yurt seçerken nelere dikkat etmeliyim?" oluyor. İstanbul, 18 milyon nüfusu, 39 ilçesi ve 59 üniversite ile en çok üniversitelinin barındığı şehrimizdir. Bu soruyu cevaplayabilmek için sizin için en önemli kriterleri belirlemek gerek. Hadi soruyu detaylandıralım.
İstanbul'da nasıl bir yurtta kalayım?
Sınav sonuçları açıklandı. İstediğiniz üniversiteyi kazandınız, kazandığınız bölüm hangi kampüste (yerleşkede) bulunuyor? Önce onu öğrenmelisiniz. Bölümünüzde zorunlu hazırlık var mı? Hazırlık varsa bölümünüzle aynı kampüste mi yer alıyor? Bu sorunun yanıtı özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu büyükşehirlerde önem kazanıyor. Kampüsünüz ile yurdunuz arasındaki yolu hesaba katmalısınız çünkü o yolu hemen hergün gidip geleceksiniz.
İstanbul'da Yurt
İstanbul'da yurt arayan öğrencilerimiz için bölgelere göre öne çıkan 4 üniversite üzerinden örnek vereceğiz. Bu örnekleri İstanbul'da üniversite okuyacak öğrencilerin hemen hepsine çözüm olacak nitelikte seçtiğimizi belirtelim. Çünkü örnek üniversiteleri seçerken İstanbul'u seçim bölgelerindeki gibi 3'e bölerek işledik. Böylelikle sosyokültürel ve ekonomik kriterlerinize göre rahatça seçim yapabileceksiniz.
İstanbul 1. Bölge'deki İlçelerimiz:
Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar.
İstanbul 2 Bölge'deki İlçelerimiz:
Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu.
İstanbul 3. Bölge'deki İlçelerimiz:
Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Göngören, Küçükçekmece ve Silivri.
Öğrenci yurtlarının yoğun olduğu ilçeler kalın olarak işaretlenmiştir.
Aşağıdaki İstanbul haritasını kullanarak bölgeler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Marmara Üniversitesi Öğrenci Yurtları
Marmara Üniversitesini kazandığınızı farz edelim. Marmara Üniversitesi Yerleşkelerinin tamamı İstanbul 1. Bölge’de yer almakta. Kadıköy, Üsküdar, Kartal, Maltepe, Beykoz, Ümraniye hatta Pendik’te bulunan özel yurtlarda kalabilirsiniz. Bu aşamada göz önünde bulundurmanız gereken esas mesele yurttan beklentileriniz…
Sizin için okulunuza yakın olması mı önemli, ekonomik olması mı yoksa sosyal çevre mi? Buna karar verirken İstanbul trafiğini unutmamak gerek. Normalde yarım saatte gidebileceğiniz 5-10 km’lik bir mesafe İstanbul’da 1-2 saate çıkabilmektedir. 8.30’daki ders için sabah 6’da yola çıkmak zorunda kalabileceğinizi unutmayın. Seçtiğiniz yurt ile kampüs arasındaki mesafeyi hesaplarken Google’da Kalkış-Varış zamanını seçmekte fayda var. İstanbul’da yaşayacaksanız aynı saatte Kadıköy’den Maltepe’ye gitmekle Maltepe’den Kadıköy’e gitmek arasında çok büyük farklar olabilir. Çoğu zaman sabah saatlerinde Anadolu’dan Avrupa yönüne gidiş daha yoğunken akşam tam tersi olmaktadır.
Sizin için en önemli kriterin Üniversiteye yakınlık olduğunu düşünelim. İstanbul’da böyle bir seçim yaparsanız ders çalışmak ve diğer aktiviteler için ortalama 2-3 saat size kalacaktır. Bu seçimin dezavantajı, üniversitelere yakın yurtlar uzak yurtlara göre daha yüksek fiyatlı olabilmektedir. 3-4 kişilik paylaşımlı oda seçerek fiyatı düşürebilirsiniz.
İkinci olarak fiyat odaklı değerlendirelim. Kampüsünüz Göztepe’de, siz Kartal’da aradığınız olanaklara sahip, uygun fiyatlı bir yurt buldunuz. Kadıköy-Kartal metrosunu kullanmaya karar verdiniz. Trafik ve maliyet sorununu en aza indirdiniz. Bu aşamada nelere dikkat etmek gerekir? Sosyal olanaklar, yemek hizmeti, yurdun çevresi nasıl soruları öne çıkmakta. Yurtta akşam yemeği yemediğinizde kantin-kafeterya ya da yemek pişirebileceğiniz bir mutfak var mı? Ya da yurda yemek siparişi verebileceğiniz restoran var mı, kaç tane? Önem sırası düşük sorular gibi görünse de günlük rutinlerimizle doğrudan ilişkili olduğu için yurt seçerken mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
Üçüncü olarak da sizin için en önemli kriterin yurdun çevresi olduğunu düşünelim. Acıbadem Kampüsü örneğinden gidelim. Böyle bir durumda Kadıköy, Üsküdar veya Maltepe ilçelerinin sahil kesimini tercih edebilirsiniz. Yolunuz metro güzergahında olacağından trafik sorununuz olmayacaktır fakat bu durumda da ekonomik olarak biraz zorlanabilirsiniz. Bu durumda sosyal çevreden beklentilerinizin üzerine düşünmenizi öneririz. Spor salonu, park, cafe, restoran.. Bu seçeneklerin birçoğunu Pendik, Ümraniye gibi ilçelerde AVM’lerde de bulabileceğinizi unutmayın.
İTÜ Yurtları
Kampüslerinin çoğu 2. Bölge’de bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi’ni kazandığınızı düşünelim. Maçka, Ayazağa, Gümüşsuyu, Taşkışla ya da Tuzla kampüslerinden birinde eğitim göreceksiniz. Tuzla 1. Bölge’de olduğundan Denizcilik Fakültesi dışındaki bölümler için değerlendirme yapacağız. Diğer kampüsler için konuşursak, en yakın yurt seçenekleriniz Beşiktaş, Beyoğlu veya Sarıyer’de olacaktır. Özellikle Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer’de bulunan yurtlar bütçenizi zorlarken zamandan tasarruf sağlamanıza fayda sağlar. Diğer bir yakın ilçe olan Beyoğlu’nda görece daha uygun fiyatlı yurtlar bulabilir, çeşitli sosyal olanaklardan faydalanabilirsiniz. Bunların dışında üçüncü bir şeçenek olarak tramvay ile Fatih’e ya da deniz otobüsü ile Kadıköy ve Üsküdar’a rahatlıkla geçebilir, bu bölgelerde bir yurtta kalabilirsiniz. Beşiktaş'taki kampüslerde okuyan öğrencilerin hatırı sayılır bir kısmı Üsküdar ve Kadıköy'de barınmaktadır. Çünkü İstanbul'un Anadolu tarafında barınmak Beşiktaş'a göre %30 civarında daha uygun olabilmektedir. Tabii bu seçimlerde bulunacaksanız öğrenci abonman ücretlerini de hesaba katmanızda fayda var.
Yıldız Teknik Üniversitesi Yurtları
Kampüslerinin hepsi 2. Bölge’de bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi’ni kazandığınızı düşünelim. Ayazağa, Yıldız, Davutpaşa kampüslerinden birinde eğitim göreceksiniz. Ayazağa ve Yıldız kampüslerini İTÜ için konuşmuştuk bu kampüslere yakın olarak Şişli, Beşiktaş alternatif olarak Üsküdar yurtları verilebilir.
Şimdi Davutpaşa kampüsünü konuşalım. Davutpaşa kampüsü Esenler ilçesinde yer almaktadır. Zeytinburnu 2 km ile kampüse 5 dk mesafededir. Haliç, Fatih, Bakırköy alternatif ilçeler olabilir. Biraz mesafeye katlanabiliriz derseniz metrobüs hattı ile 40dk ile 1 saat mesafe arasında Bahçelievler ve Küçükçekmece tarafındaki yurtlar daha uygun fiyatlı olabilir.
İstanbul Kültür Üniversitesi Öğrenci Yurtları
Şimdi de 3. Bölge’de bulunan üniversitelerden olan İstanbul Kültür Üniversitesi’ni düşünelim. İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy, Şirinevler, İncirli ve Basın Express Yerleşkelerinde eğitim vermektedir. Ataköy, Şirinevler ve İncirli Yerleşkeleri için Bakırköy veya Bahçelievler’de, Basın Express Yerleşkesi için Küçükçekmece’de bir yurt seçmeniz zamandan tasarruf sağlayabilmeniz için mantıklı olacaktır. Bu ilçelerin genel özelliklerine değinirsek; Ataköy-Bakırköy ile Şirinevler-Bahçelievler E5 karayolu ile bölünmüş durumdadır. İki bölge arasında sosyoekonomik anlamda önemli farklar bulunmaktadır. Bakırköy ve Zeytinburnu, İstanbul’un en eski ilçelerinden olmasının yanı sıra, denize yakınlığı ve öğrencilere sağladığı olanaklarla özellikle İstanbul Kültür Üniversitesi öğrencilerince çok fazla tercih edilmekte. Bahçelievler ilçesine bağlı Şirinevler, Yenibosna, Yayla semtleri ise metro ve metrobüs güzergahına yakın konumlarıyla İstanbul’un en yoğun nüfuslu semtlerindendir. Yurt fiyatları Zeytinburnu ve Bakırköy Yurtlarına göre daha uygundur. Bahçelievler’de yaşayıp Bakırköy’e rahatlıkla gidebilir, sosyal olanaklardan faydalanabilirsiniz.
İstanbul Kültür Üniversitesi Basın Express Yerleşkesi’nde ise Eğitim Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi bulunmaktadır. Küçükçekmece ve Bahçelievler ilçelerini birbirinden ayıran Basın Express yolu üzerinde yer alır. Bölümünüz bu yerleşkede ise Küçükçekmece yurtlarında ya da Bahçelievler yurtlarında kalabilirsiniz. Her iki durumda da okulunuza ulaşmanız kolay olacaktır. Yurt fiyatları açısından da iki bölge arasında önemli farklar bulunmamaktadır.
Tüm bu önerilerin yanında değinmemiz gereken diğer bir önemli mesele yurdun binası ve çevresi. İstanbul’un deprem bölgesinde yer aldığını ve birçok bilim insanına göre bu bölgede büyük bir deprem beklendiğini unutmamak gerek. Seçtiğiniz yurdun binasının deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
İBB Yurt
Fiyatları
İBB Yurt Fiyatları İstanbul’da yurtta kalmaya karar veren
öğrencilerin merak ettikleri soruların başlarında yer alıyor. İstanbul
Büyükşehir Belediyesine bağlı faaliyet gösteren yurtlarda T.C vatandaşı olmak,
İstanbul’da bir üniversitede öğrenim görmek ve öğrencinin ailesinin İstanbul
dışında yaşaması ön şart.
2024-2025 Güz döneminde 8 adet İBB Kız yurdu, 6 adet
İBB Erkek Yurdu hizmet vermektedir. 2024 yılı İBB yurt fiyatı aylık 1.950 TL olarak belirlenmiştir.
İstanbul Kız Yurtları
İstanbul'da kız öğrenci yurdu arıyorsanız ilk önerimiz seçeceğinizin yurdun üniversitenize mesafesine ve ulaşım olanaklarına bakmanız olacaktır. İkinci olarak yurdun bulunduğu muhitin özellikleri ve yurdun ne tür güvenlik önlemlerine sahip olduğunu araştırmanızı öneririz. Üçüncü olarak da bölgedeki diğer yurtlarla karşılaştırarak fiyat performans oranını değerlendirebilirsiniz.
İstanbul Erkek Yurtları
İstanbul'da erkek öğrenci yurdu arıyorsanız İstanbul kız yurtlarında olduğu gibi öncelikle seçtiğiniz yurdun üniversitenize mesafesine ve ulaşım olanaklarını araştırmanızı öneririz. İkinci olarak yemek ve temizlik hizmetinin sunulup sunulmadığı, üçüncü olarak da bölgedeki diğer yurtlarda karşılaştırarak fiyat performans oranını değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
İstanbul Yurt Fiyatları
İstanbul yurt fiyatları yurdun bulunduğu semte,
üniversitelere yakınlığına, oda tipine, yurdun sağladığı olanaklara göre
değişmektedir. Genellikle üniversite kampüslerine yakın yurtlar biraz daha
pahalı olabilmektedir.
En fazla öğrenci yurdunun bulunduğu 3 önemli ilçe Beşiktaş, Kadıköy ve Fatih'tir.
Ataşehir Aylık Yurt Fiyatları
18.000 TL - 26.500 TL
Avcılar Yurt Fiyatları
8.500 TL - 28.000 TL
Bahçelievler Yurt Fiyatları
10.000 TL - 26.000 TL
Bakırköy Yurt Fiyatları
12.000 TL - 28.000 TL
Beşiktaş Yurt Fiyatları
10.00 TL - 42.000 TL
Beykoz Yurt Fiyatları
18.000 TL - 38.000 TL
Beyoğlu Yurt Fiyatları
19.000 TL - 35.000 TL
Esenler Yurt Fiyatları
9.000 TL - 15.000 TL
Esenyurt Yurt Fiyatları
8.500 TL - 20.000 TL
Fatih Yurt Fiyatları
12.000 TL - 23.000 TL
Kadıköy Yurt Fiyatları
11.000 TL - 25.500 TL
Kartal Yurt Fiyatları
13.000 TL - 30.000 TL
Küçükçekmece Yurt Fiyatları
13.000 TL - 30.000 TL
Maltepe Yurt Fiyatları
13.000 TL - 24.000 TL
Şişli Yurt Fiyatları
11.000 TL - 32.000 TL
Ümraniye Yurt Fiyatları
11.500 TL - 22.000 TL
Üsküdar Yurt Fiyatları
9.500 TL - 29.000 TL
Zeytinburnu Yurt Fiyatları
13.500 TL - 42.000 TL
Kampüsünüzü seçerek aylık yurt fiyatlarına topluca öğrenmek için tıklayınız.
İstanbul Hakkında
Türkiye’nin en kalabalık ili olan İstanbul tarihî, kültürel ve ekonomik açıdan öne çıkan, iş olanaklarının çok fazla ve çeşitli olduğu bir kenttir. Ülkemizden ve yurt dışından aldığı göçlerle kozmopolit yapısını tarih boyunca korumuş olan İstanbul günümüzde de birçok insana çekici gelen bir yerleşim yeridir. Bu nedenle en çok göç alan ilimizdir. Yoğun nüfusa sahip olduğu için ulaşımda zaman zaman sorunlar olsa da ulaşım olanakları gelişmiştir. Ayrıca üniversiteye gidecek olan gençlerin en çok tercih ettiği üniversiteler İstanbul’dadır. İstanbul’da üniversite öğrencisi sayısı 2 milyona yaklaşmıştır. Öğrencilerin konaklaması için çok sayıda kız yurdu ve erkek yurdu bulunmaktadır.
İstanbul’da Gezilip Görülecek Yerler
İstanbul 7500 yılı aşkın tarihiyle, geçmişten beri barındırdığı birçok uygarlıkla ve az bulunan doğal güzellikleriyle birçok şair ve yazarın üzerine şiirler romanlar yazdığı bir kenttir. Aralarında saraylar, camiler, parklar, tarihî yapılar ve doğal alanlar gibi birçok turistik yere ev sahipliği yapmaktadır:
Saraylar: Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Sarayı ve Çırağan Sarayı.
Tarihî yapılar: Kapalıçarşı, Kız Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Mısır Çarşısı, Galata Kulesi, Malta Köşkü, Ihlamur Kasrı, Çemberlitaş, Anadolu ve Rumeli Hisarları.
Camiler: Süleymaniye Camisi, Sultanahmet Camisi, Ayasofya, Eyüp Sultan Camisi, Ortaköy Camisi, Fatih Camisi ve Eminönü Yeni Cami.
Parklar: Atatürk Arboretumu, Yıldız Parkı, Göztepe 60. Yıl Parkı, Gülhane Parkı, Selamiçeşme Özgürlük Parkı, Emirgan Korusu, Mihrabat Korusu ve Fethi Paşa Korusu.
Bunların dışında İstanbul’da birçok müze, köşk, yeşil alan, ada, çarşı, cadde, meydan, alışveriş merkezi, eğlence merkezi ve kafe bulunmaktadır.